Canopy Growth of Aphria

Cannabisaandelen waren de hype van 2017 met een aankomende legalisering van recreationeel cannabisgebruik in Canada en verschillende Amerikaanse staten in het vooruitzicht. Canopy Growth Corporation en Aphria zijn twee belangrijke spelers in de markt. Terwijl Canopy in 2018 op het elan van stijgende beurskoersen verder ging, werd Aphria door beleggers sinds de start van het jaar afgestraft. Analisten die vorig jaar nog laaiend enthousiast waren temperen ondertussen de winstverwachtingen voor 2019. Voor Canopy werd de verwachte winst per aandeel verlaagd van 0,08 naar 0,05 Canadees dollar terwijl Aphria het naar verwachting zal moeten doen met 20 Canadese dollarcent in plaats van de eerdere verwachte 28 dollarcent. Analisten vrezen dat overcapaciteit – alle Canadese cannabisbedrijven investeren veel in extra capaciteit om aan de toenemende vraag te zullen kunnen voldoen – een negatieve impact zal hebben op de winstmarges. De vraag is echter of analisten een juiste inschatting kunnen maken aangezien er geen precedent is voor een land dat cannabisgebruik legaliseert. Het is met andere woorden moeilijk in te schatten of er meer vraag zal zijn dan aanbod wat leidt tot een hogere prijs of dat er meer aanbod zal zijn dan vraag wat leidt tot een substantieel lagere prijs.Zowel Canopy als Aphria hebben veel potentieel op termijn. Beide bedrijven zijn hun capaciteit aan het opkrikken. Allebei hebben ze afspraken gemaakt met provincies voor de verdeling van hun geteelde cannabis. Canopy is daarboven ook voor een deel in handen van de Amerikaanse alcoholproducent Constellation Brands – producent van onder andere Corona – nadat dat bedrijf vorig jaar een belang nam van 9,9 procent in Canopy Growth. Het is de bedoeling van beide bedrijven om dranken op de markt te brengen op basis van cannabis. Ook Aphria lijkt stappen te willen zetten in de drankmarkt al zijn die stappen nog niet concreet. Wat wel concreet is, is het belang dat zowel Canopy als Aphria hechten aan het medicinaal cannabisgebruik. Deze markt kan wereldwijd misschien wel eens sneller groeien dan de markt van het recreationeel gebruik waar in de meeste landen nog een groot taboe op rust.

Beleggers geloven vooral in het groeiverhaal van Canopy. Ook dit jaar stijgt de koers flink verder terwijl Aphria met een koersval van bijna 40 procent sterk werd afgestraft. Misschien is de beste opportuniteit voor beleggers dan ook die laatste, omdat de verwachtingen een stuk lager liggen. De tijd van speculatieve koersstijgingen ligt echter achter de rug. Bedrijven in de cannabissector kunnen enkel doorstijgen als ze de verwachtingen de volgende jaren overtreffen. En ook voor de analisten is dit nog koffiedik kijken. Beleggen in Aphria of Canopy? Pure speculatie momenteel.


Be the first to comment on "Canopy Growth of Aphria"

Geef een reactie