Mastercard op recordhoogte

Aandelen van MasterCard zijn verdubbeld op twee jaar tijd en noteren momenteel tegen het hoogste punt ooit. Beleggers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor het creditcardbedrijf en waarderen het bedrijf aan een pe van bijna 50 voor de winst van de afgelopen twaalf maanden. MasterCard is een bedrijf met een marktwaarde van meer dan 200 miljard dollar. Het heeft de zeilen in de rug nu meer en meer mensen betaalkaarten verkiezen boven cash geld. Analisten verwachten een groei van de omzet van 20 procent dit jaar en 12 procent in 2019.De toekomst voor MasterCard ziet er rooskleurig uit. Analisten verkiezen immers aandelen die een positief trackrecord hebben en met stijgende intrestvoeten prefereren ze dan ook bedrijven die zich niet hebben laten meeslepen in het goedkope geld dat ter beschikking werd gesteld de afgelopen tien jaar. Sinds de kredietcrisis werd er door Amerikaanse bedrijven voor 14000 miljard dollar geleend. Stijgende intrestvoeten zorgen voor stijgende kosten op deze leningen. De totale schuld op de balansen van bedrijven is veel sterker gegroeid dan de winsten. De uitstaande bedrijfsschuld bedraagt momenteel 74 procent van het Amerikaanse BBP.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat analisten op zoek gaan naar bedrijven die zich niet al te veel in schulden hebben gewikkeld. MasterCard is er zo eentje van. De cash flow bedraagt meer dab 90 procent van de totale schuld. Dat betekent dat het bedrijf die schuld op iets meer dan een jaar zou kunnen afbetalen met de cash die het genereert zonder de bijna 9 miljard dollar die het op zijn rekening heeft staan. De hoge waardering voor het bedrijf is dan ook duidelijk te verklaren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het bedrijf op dit elan zal kunnen verdergaan nu de Amerikaanse FED de weg van rente-verhogingen is ingegaan.


Be the first to comment on "Mastercard op recordhoogte"

Geef een reactie