Een crash staat voor de deur

Voormaluge beleidsmakers en voorzitters van de Amerikaanse Federal reserve zijn het met mekaar eens: de expansie van de Amerikaanse economie loopt op zijn einde. Misschien volgend jaar, maar hoogstwaarschijnlijk in 2020 zal de Amerikaanse groei vertragen en uiteindelijk een flinke duik nemen. De aandelenbeurzen zullen logischerwijs volgen. Een crash na een jarenlange stijging op de beurzen is onvermijdelijk.

Ben Bernanke is niet te spreken over de fiscale stimulus van de Trumpregering. De Amerikaanse economie dreigt te overhitten waardoor de Amerikaanse FED sneller de intrestvoeten zal moeten verhogen om inflatie het hoofd te kunnen bieden. Ook Alan Greenspan ziet twee zeepbellen: een aandelen-zeepbel en een obligatiezeepbel. Hij is vooral bevreesd voor de obligatiemarkt. Ook de grote Amerikaanse schulden-berg is voor hem een doorn in het oog. Een stijgende inflatie zal uiteindelijk leiden tot een inversie van de rentevoeten ofwel een tweejarige rente die hoger is dan de tienjarige. Dat gaat historisch gezien steeds gepaard met een recessie.

Ook de CIO (Chief Investment Officer) van het Amerikaanse beurshuis Guggenheim ziet de redelijk nabije toekomst niet al te rooskleurig in. Hij verwacht eind 2019 catastrofes voor de Amerikaanse economie door bovengenoemde systeemproblemen. Hij verwacht een correctie op de beurzen van maar liefst 40 procent. Een reeks bedrijven zullen hun schulden niet meer kunnen terigbetalen door de stijgende intrestlasten. Alle Amerikaanse bedrijven samen hebben een schuldenlast van bijna 9000 miljard dollar opgebouwd in een periode van ultralage rentevoeten. Vroeg of laat loopt dit fout af en het lijkt erop dat we op een zware financiële crisis zitten te broeden die zal uiteenspatten tegen het einde van volgend jaar of in 2020. Met deze wetenschap in het achterhoofd is het niet slecht om je risico te spreiden en niet meer vol voor aandelen te gaan.


Be the first to comment on "Een crash staat voor de deur"

Geef een reactie