Hoe zit het met goud?

De believers van goud vragen zich luidop af wat er nog moet gebeuren om de goudprijs te doen stijgen. De vraag uit India en China overtreft de  afgelopen maand de verwachtingen en toch daalde de goudprijs afgelopen maandag tot het laagste punt sinds januari 2017. Sinds de start van het jaar daalde de prijs van het edelmetaal met 8 procent. De reden zou de Turkse crisis kunnen zijn waarbij de Turkse lira het afgelopen jaar meer dan 40 procent van zijn waarde verloor. Je zou echter denken dat een monetaire crisis de prijs van goud als veilige haven eerder in de kaart zou spelen.Turkije behoort niet tot de top consumenten van goud, maar cijfers tonen dat het land in het tweede kwartaal toch meer dan 21 miljoen ton opkocht. De Turkse president Erdogan vraagt Turken wereldwijd om hun dollars en goud in te wisselen voor de Turkse lira. Het is niet duidelijk hoeveel dit de goudprijs beinvloedt.

Het is toch vooral de sterke stijging van de Amerikaanse dollar die de goudprijs parten speelt. Historisch gezien heeft goud het altijd moeilijk gehad tijdens periodes vab een stijgende Amerikaanse rente en een sterkere dollarkoers. De huidige gang van zaken bevestigt deze trend alleen maar. Goud heeft voorlopig het sentiment tegen ondanks een stijgende Chinese en Indische vraag. Het geld dat vloeit naar ETF’s die goudgeoriënteerd zijn ligt lager dan in 2017. Zolang er geen bruusk event plaatsvindt waarbij beleggers beleggen in goud als veilige haven lijkt er niet direct beterschap in zicht voor het edelmetaal.


Be the first to comment on "Hoe zit het met goud?"

Geef een reactie