Tyson Foods op de juiste weg

De aandelen van het Amerikaanse voedingsbedrijf Tyson Foods verloren sinds de start van het jaar bijna een kwart van hun waarde. Zoals zovele andere bedrijven speelt de handelsoorlog tussen de VS en China ook dit bedrijf parten. Tyson Foods slacht o.a. runderen, varkers en kippen en verdeelt het vlees. De vleesexport heeft erg te lijden onder het conflict. Tyson Foods verlaagde zijn winstverwachtingen voor 2018 dan ook met meer dan 13 procent. De aandelen daalden echter bijna dubbel zo veel.Tyson Foods ondervindt eerder indirect effect van de handelsoorlog doordat de vleesprijs in de VS daalt doordat er meer vlees op de markt komt in de VS zelf door de instortende export naar China. Deze terugval is waarschijnlijk maar van tijdelijke aard zeker nu het bedrijf al een tijdje investeert in een heroriëntatie van zijn verkopen. Ze willen zich meer gaan richten op onder andere de verkoop van voorverpakte maaltijden en gerelateerde diensten waar een hogere winstmarge opzit en niet louter op de verkoop van de vlees en kip.

Terwijl beleggers het bedrijf nog zien als een pure vleesverwerker en het aandeel hierop China gerelateerd afstraffen, kijkt het management van Tyson Foods reeds verder. Zo nam het in augustus nog Keystone Foods over voor meer dan 2 miljard dollar. Keystone Foods levert onder andere kipnuggets en visfilets aan McDonalds. De winstmarges op deze producten zijn veel groter. Financieel levert de heroriëntatie reeds zijn vruchten af. In het derde kwartaal steeg de winst van Tyson Foods 8 procent ten opzichte van het jaar voordien dankzij een 17 procent hogere omzet van de vernieuwende producten terwijl de algemene omzet slechts met 2 procent groeide. Slimme beleggers focussen zich niet meer op China, maar op de langetermijnvisie van het bedrijf. Bovendien is Tyson Foods in moeilijke beurstijden geen beleggersrisico als defensief aandeel. Ook dat kan best in acht genomen worden vandaag de dag.


Be the first to comment on "Tyson Foods op de juiste weg"

Geef een reactie