Chinese e-commerce

De Chinese aandelen kregen de laatste maanden zware klappen door de handelsoorlog tussen de VS en China en doordat investeerders verwachten dat het land minder snel zal kunnen blijven groeien. Deze correcties bieden ideale koopkansen voor de langetermijnbelegger. De bedrijven blijven immers fenomenale groeicijfers tonen. Maar ze blijven ook volop investeren in de toekomst wat er voor zorgt dat de winst niet altijd even snel meegroeit. Daar haken kortetermijn- beleggers vaker op af wat extra weegt op het aandeel, maar met het brede plaatje is er allerminst iets mis.  Zo steeg de omzet van de grootste Chinese e-tailer Alibaba met 61 procent het afgelopen kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar voordien. Ook de tweede grootste e-tailer JD.com zag zijn omzet exponentieel stijgen.JD.com is voor een deel in handen van het grote Tencent Holdings waardoor JD.com veel handelt dankzij het WeChat platform van Tencent, het grootste Chinese online platform. De afgelopen drie kwartalen zag JD.com zijn omzet met minstens 30 procent groeien. Toch waardeert de markt het bedrijf aan slecht 0,7 keer de omzet. Dat is weinig voor een bedrijf waarvan ook volgend jaar een omzetgroei van 30 procent wordt verwacht. Ook JD com blijft volop investeren waardoor de winstgroei slechts 8 procent zal bedragen. Is dit wat beleggers afschrikt? JD.com investeert zwaar in logistiek en automatisering met robots, drones en automatische auto’s die gekochte goederen moeten gaan leveren. Hun investeringen betalen zich nog eens sneller terug doordat ze andere e-tailers hun logistieke ervaring betalend laten gebruiken.

Chinese bedrijven kijken verder dan hun neus lang is en als belegger zou je dat ook beter doen. Het spreekt voor zich dat zware investeringen in de toekomst tijdelijke druk zetten op de winstgroei, maar uiteindelijk zullen die investeringen leiden tot nog grotere winsten wanneer de omzetgroei op een bepaald moment vermindert. Naast deze omzetgroei steeg het aantal items dat de afgelopen twaalf maanden op JDcom verkocht werden met 31 procent en het aantal gebruikers van de website steeg met 21 procent. Met een daling van bijna 40 procent sinds is dit aandeel stilaan een koopje aan het worden voor beleggers die verder kijken dan morgen. Wist je trouwens dat ook het grote Amerikaanse Walmart, de grootste retailer ter wereld, een belang van meer dan 12 procent heeft in JD.xom? Samen werken ze aan meer partnerships.  Als Walmart in JD.com gelooft, jij dan toch ook?


Be the first to comment on "Chinese e-commerce"

Geef een reactie