Aandelencrash

Analisten verwachten niet meteen een bear market in 2019, maar 2020 zou er niet zo rooskleurig uitzien. Waar de meeste analisten uitgaan van een kortstondige recessie met een tijdelijke dip in de beurskoersen verwachten anderen een waar doomscenario. De volgende aandelencrash wordt zelfs erger dan de Grote Depressie van eind de jaren 20 van de vorige eeuw is hun mening.De volgende beurscrash zal veroorzaakt worden door de enorme glabale schuldenlast van maar liefst 247.000 miljard dollar! Analisten verwachten dat de verdubbeling van de Amerikaanse staatschuld tot 21.000 miljard dollar het afgelopen decennium en de opgebouwde schulden door de gezinnen een rem zal zetten op de huidige econmische expansie. Wanneer de Amerikaanse economie gaat krimpen – en het ziet er naar uit dat dat in 2020 gaat zijn – dan wordt de torenhoge schuldenberg een serieus probleem.  De schulden van Amerikaanse gezinnen zijn momenteel met de meer dan 15.000 miljard dollar groter dan in 2008 aan de vooravond van de financiële crisis. Studenten-leningen zijn vertwintigvoudigd tot 15.000 miljard dollar en ook auto-leningen zijn groter dan in 2008. De wereldwijde schulden bedragen 2,5 keer het wereldwijde bruto product!

Economen vrezen voor een doomscenario. Terwijl financiële analisten focussen op de groei van de bedrijfswinsten vrezen de economen een schuldenzeepbel die eens ze ontploft niet meer te overzien is. Het probleem zal ontstaan wanneer een grote groep hun schulden niet meer zal kunnen afbetalen door de stijgende rentevoeten. Dit zal voor een negatieve spiraal zorgen met een grote daling van de uitgaven, een daling van de werkgelegenheid als gevolg en een verdere groei van het aantal gezinnen dat door dalende inkomens hun schulden niet meer zullen kunnen afbetalen.

De meest pessimistische economen verwachten zelfs een dollarcrisis waar de overheid zal moeten kiezen tussen een wanbetaling op haar schulden of hyperinflatie. Als dit scenario zich zou voordoen dan is het best je portefeuille te liquideren in de loop van 2019. De vraag is: zal dit scenario zich voordoen of hebben de centrale banken genoeg munitie in petto om een volgende recessie het hoofd te bieden?


Be the first to comment on "Aandelencrash"

Geef een reactie