Beleggen in Penny Stocks

Een penny stock is een aandeel dat verhandeld wordt aan een zeer lage waarde. De SEC beschrijft een penny stock als een aandeel dat noteert onder de 5 dollar. Eigenlijk klopt dit niet. Er zijn grote bedrijven die miljarden waard zijn op de beurs en toch noteren onder de 5 dollar. Denk maar aan Nokia een tijdje terug. Een penny stock is in wezen een aandeel van een relatief klein bedrijf dat onder of dicht bij de 1 dollar noteert met een lage beurswaarde en waarvan beleggers geloven dat het ondanks de kleine omzet nu op termijn in staat is om hun omzet en potentiële winst explosief te doen groeien. Beleggers zijn voor zulke aandelen bereid om meer risico te nemen waardoor het aandeel vaak speculatief wordt met extreme koersbewegingen tot gevolg. Soms loopt dit mis, maar er zijn ook tal van voorbeelden waarbij het wel heel goed uitpakte voor beleggers. Denk maar aan Priceline.com – het huidige bookings.com – dat in 2001 over de toonbank ging aan 1,08 dollar en nu bijna 2000 dollar waard is. Een investering van 1000 dollar zou vandaag bijna 2 miljoen dollar waard zijn. Een ander voorbeeld: voor een aandeel American Tower betaalde je zestien jaar geleden 60 cent. Vandaag heeft het bedrijf een kwartaaldividend dat hoger is dan de koers uit 2002!Comsumer Portfilio Services Inc. is zo een relatief klein bedrijf met een marktwaarde van minder dan 100 miljoen dollar dat aanzien wordt als een penny stock al noteert de koers wel een stuk boven de dollar. Het aandeel noteert vandaag aan 3,7 dollar. Het bedrijf levert autoleningen. De laatste jaren zag het de winsten dalen bij een stijgende omzet, maar er lijkt beterschap op komst. Analisten verwachten een winstgroei van 25 procent volgend jaar en voorzien een gemiddelde winsstijging van 20 procent de volgende vijf jaar. Het aandeel noteert aan minder dan 6 keer de verwachte winst van 2019. Dat is bijzonder laag. Het bedrijf opereert in een zeer volatiele business en het aandeel zelf is ook zeer volatiel. Het is dan ook geen belegging of investering voor de lange termijn, maar eerder een aandeel waar best snel winst genomen moet worden.

Een ander penny aandeel is een conglomeraat uit het Amerikaanse Dallas dat noteert aan 2,27 dollar. Valhi dat noteert op de NYSE opereert in o.a. de chemiesector, maar ook in Real Estate en vele andere bedrijven. Het aandeel heeft de neiging om heel volatiel te zijn. Het stijgt snel honderden procenten om dan de winsten terug te geven. Het aandeel noteert aan een wel heel lage pe van minder dan 5 en analisten verwachten dat het bedrijf de winsten de volgende vijf jaar verder zal kunnen doen groeien met 25 procent per jaar. Met een al zo lage waardering is de kans groot dat het aandeel opnieuw ontdekt wordt en weer een mooie stijging kan laten zien zoals vorig jaar toen het op korte tijd steeg van 2 naar 9 dollar. Het is geen aandeel dat je moet kopen om lang bij te houden, maat een snelle explosieve stijging zit er wel degelijk in.

In Europa zijn er ook koopjes te doen. Aandelen in de Griekse banksector hebben het de laatste jaren heel moeilijk gehad. Grote herstructureringen hebben er voor gezorgd dat aandelen van banken zoals Piraeus Bank er veel beter voor staan dan voorheen. Het aandeel noteert al een tijdje rond de 2 euro terwijl het vorig jaar nog rond de 5 euro noteerde. Dit aandeel is een kandidaat voor de meer geduldige belegger voor de lange termijn.

Penny aandelen zijn geen goede huisvaderaandelen. Door de extreme volatiliteit kunnen ze op korte termijn veel winst opleveren, maar je kan ook tegen een aanzienlijk verlies aankijken. Er is altijd een mogelijkheid dat je de kip met het gouden ei in handen hebt, maar ga er vanuit dat het niet evident is om een nieuwe Priveline of American Tower in handen te hebben.


Be the first to comment on "Beleggen in Penny Stocks"

Geef een reactie