Koopjes op de markt

Chinese aandelen staan al enige tijd onder druk. Zolang dat er geen water bij de wijn wordt gedaan door de VS en China over de handelsoorlog blijft onzekerheid de bovenhand nemen. Onzekerheid is de grootste boosdoener voor beleggers. Door de afstraffing van Chinese aandelen de afgelopen maanden zijn er echt wel koopjes te doen. Neem nu Baidu bijvoorbeeld.Baidu is de grootste zoekmachine in China. Het bedrijf wordt niet voor niets het Chinese Google genoemd. Baidu wordt net zoals de andere Chinese internetaandelen afgestraft terwijl het vooral diensten aanbiedt in China aan Chinezen. Weliswaar investeert het bedrijf ook in artificiële intelligentie en in zelfrijdende auto’s en heeft het activiteiten in de VS, maar die zijn voorlopig minimaal in vergelijking met zijn hoofdactiviteit. Baidu groeit als kool net zoals zijn sectorgenoten. Toch noteert het bedrijf op zijn laagste punt sinds juli 2017. Sinds zijn topkoers van 284 dollar in mei verloor het bedrijf bijna 30 procent van zijn waarde.

Baidu noteert momenteel aan minder dan 19 keer de winst van de afgelopen twaalf maanden. Dat is de helft van de waardering van de afgelopen jaren toen het bedrijf steevast werd gewaardeerd aan 40 keer de verwachte winst. Analisten verwachten dat de winst de volgende jaren zal blijven groeien, maar wel aan een lager tempo dan de afgelopen jaren. Dat is logisch, maar Baidu wist de markt steeds met ruime marge te verrassen. Er is geen reden om aan te nemen dat het dit nu niet opnieuw zal doen.

Beleggen doe je het best wanneer de gemiddelde belegger schrik heeft om in te stappen. De handelsoorlog zorgt ervoor dat dit gebeurt en dat beleggers aan de zijlijn blijven staan. Op een bepaald moment zal er een oplossing komen waarbij beide landen tot een consensus zullen komen. De Chinese internetmarkt zal de komende jaren sterk blijven groeien. Eind augustus bleken iets meer dan 800 miljoen Chinezen toegang te hebben tot het internet in vergelijking met 300 miljoen Amerikanen. Dat hoge aantal is nog steeds slechts 57,7 procent van de totale populatie. Beleggen is verder kijken dan je neus lang is en China is en blijft the place to be voor economische groei en het internet zal daar een grote rol blijven in spelen. De beleggers van vandaag zullen de winnaars van de toekomst zijn.


Be the first to comment on "Koopjes op de markt"

Geef een reactie