The trend is your friend

Het is gemakkelijk om achteraf te kunnen bepalen wanneer een markt steeg of wanneer een correctie startte. Dat een zware correctie voor de deur staat is duidelijk. Maar wanneer die zal starten is niet te bepalen. Het begin van een bull market volgt dan weer op een zware correctie op een moment dat beleggers nog steeds in een doomscenario geloven. Er zijn beleggingssystemen waarbij beleggers zelf niet veel moeten denken, maar het werk kunnen laten bepalen door objectieve indicatoren.Zo is er een systeem die de trend van beurzen volgt. Beleggen op zo een manier voorkomt dat beleggers opgezadeld worden met aanzienlijke verliezen wanneer de markt keert en meer winst maakt wanneer een beurs zich in een opgaande trend bevindt.  Een positieve trend ontstaat wanneer de 200-daagse moving average van een bepaalde beurs stijgend is de afgelopen tien dagen. Wanneer deze 200-daagse gemiddelde daalt dan spreken we van een dalende trend. Om kosten te vermijden is het van belang om slechts een keer per maand om een vast moment een aan- of verkoopbeslissing te nemen.

Neem nu de SPDR S&P 500 ETF. Dat is een etf die de belangrijkste beurs ter wereld met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt. Wanneer je maandelijks het fonds koopt bij een stijgende 200- daagse moving average of verkoopt bij een dalende 200-daagse moving average over een periode van de laatste tien dagen voor een aankoop op verkoop van de etf dan maak je meer winst dan wanneer je het fonds zelf koopt. De afgelopen twintig jaar bedroeg de geannualiseerde winst van het systeem 8,55 procent terwijl de gemiddelde winst van de SPDR S&P 500 ETF over dezelfde periode 6,35 procent per jaar bedroeg. Een investering van $100.000 zou maar liefst $167.400 meer hebben opgebracht in dezelfde periode door het trending systeem te volgen in plaats van lukraak in de etf van de S&P 500 te investeren. Bovendien was ook het maximale verlies kleiner dan in een periode dat je een buy and hold strategy aannam in de SPDR S&P 500 ETF.  The trend is dus your friends. Durf te verkopen wanneer de trend daalt en baseer je daarvoor op de 200-daagse moving average van een beurs. Dit systeem is toepasbaar op elke wereldwijde beurs die gevolgd wordt door een overeenkomstige etf.


Be the first to comment on "The trend is your friend"

Geef een reactie