Een bear market is nog niet voor nu

Wanneer de beurzen op korte tijd sterk dalen dan vrezen veel beleggers dat die hevige neerwaartse beweging het begin inluidt van een nieuwe bear market of berenmarkt. Dat is een algemene koersdaling van minstens twintig procent. Correcties op de beurs zoals die van afgelopen week zijn meer dan normaal. Zij behoren tot de normale volatiliteit op de beurs en staan volledig los van een bear market. Bear markets ontstaan wanneer een economie in een recessie terechtkomt en twee derde van de economen en marktstrategie verwachten er geen voor 2020. En zelfs dan is het niet zeker of we in een recessie zullen belanden of een gewone sterkere groeivertragingTraditioneel presteren de beurzen slechter in een klimaat van stijgende intresten zeker in een tijd dat aandelen hoog gewaardeerd staan. Maar staan ze eigenlijk wel hoog gewaardeerd? Neen is het verrassende antwoord. Zelfs met de zogenaamde hoger gewaardeerde FAANG aandelen – dat zijn Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet sinds enige tijd – noteert de S&P 500 slechts een een verwachte pe van 13. Wetende dat de FAANG-aandelen noteren aan een verwachte pe van 49 en 10 procent uitmaken van de S&P 500 dan noteert de belangrijkste Amerikaanse beurs in zijn totaliteit laag.

Op korte termijn wordt de waarde van een markt bepaald door intrestvoeten, bedrijfswinsten en vooral marktsentiment. De bedrijfswinsten stijgen enorm door de sterke economie en de belastingverlagingen. Een gemiddelde winstgroei van 20 procent in het derde en vierde kwartaal valt te verwachten. Zelfs met een minder snel groeiende economie in 2019 is een winststijging van 10 procent voor het gemiddelde S&P 500 bedrijf zeer realistisch.

Ondanks de verwachte winststijgingen staat de beurs relatief laag gewaardeerd door de schrik die beleggers hebben overgehouden aan de beurscrash in 2008-2009. De intrestvoeten zijn daarnaast op korte tijd heel snel gestegen wat beleggers nerveus maakt. Maar ook de winsten stijgen snel en dat moet een bodem kunnen zetten onder de huidige koersval. Met de aankomende resultaten voor het derde kwartaal mag het niet verbazen dat de beurzen terug recordkoersen zullen opzoeken wanneer de bedrijven gewaardeerd zullen worden aan de hand van hun fel gestegen winsten.

Op langere termijn valt echter wel af te wachten hoe de economie zal reageren op de stijgende intrestvoeten. De Amerikaanse fed is er zich van bewust dat hun politiek een groot effect kan hebben en zal zeker niet overhaast te werk gaan. Voorlopig is er echter geen reden om aan te nemen dat de markt snel zal corrigeren met meer dan 20 procent. De huidige volatiliteit biedt eigenlijk mooie koopkansen voor laaggewaardeerde aandelen die nog extra gezakt zijn.


Be the first to comment on "Een bear market is nog niet voor nu"

Geef een reactie