IBM: koopje op de markt

Met een marktwaarde van slechts 114 miljard dollar bij een omzet van 79 miljard dollar is IBM – een pionier op de PC-markt – een koopje geworden. Bovenop krijg je als belegger een dividend van meer dan 5 procent cadeau. Deze lage waardering is niet de reden waarom het bedrijf een koopje is. Beleggers waarderen het laag omdat ze geen grieimigelijkhedeg verwachten.  Met de aankondiging van de aankoop van het softwarebedrijf Red Hat voor 34 miljard dollar lijkt hier verandering in te gaan komen. Red Hot is een marktleider in cloud services en IBM wil in deze groeimarkt een leidersrol gaan spelen.De stappen die IBM al gezet heeft in de cloudmarkt waren echter niet voldoende om een leidinggevende positie te kunnen hebben .Met de overname van Red Hat zal 30 procent van IBM’s waarde bepaald worden door het geintegreerde Red Hat waardoor het bedrijf vanaf nu ook tools zal aanbieden in plaats van enkel oplossingen. Het begeeft zich zo op het pad van grote concurrent Microsoft die vandaag al volop profiteert van de cloudweg die het jaren geleden is ingeslagen

IBM is al jaren aan het kwakkelen op de beurs omdat beleggers geen duidelijke visie zagen. Het aandeel werd laag gewaardeerd omdat er te weinig groei verwacht werd. IBM was een groot en log bedrijf geworden.  Met de overname van Red Hat is de kans zeer groot dat dit zal keren. Eens beleggers merken dat de overname de resultaten positief zal beinvloeden met toekomstige groei in het vooruitzicht dan zal het aandeel de weg omhoog terug kunnen vinden.


Be the first to comment on "IBM: koopje op de markt"

Geef een reactie