Een Inverse Fonds

2018 is zonder enige twijfel het jaar van grote volatiliteit op de beurzen. De Amerikaanse economie groeit aan een heel sterk tempo en de Amerikaanse federal reserve is genootzaakt de rente te verhogen om de economie en de inflatie af te koelen. Beleggers leven tussen hoop en vrees. Ze horen tegenstrijdige signalen van analisten. De koersen gaan sterk op en neer. Als we het technisch plaatje mogen geloven dan zitten we momenteel op het einde van de seculaire bull market op de Amerikaanse beurzen. Maar wat na deze mogelijk laatste groeispurt. Waar kan je in beleggen wanneer je een aankomende recessie verwacht en een zeer zware beurscrash zoals meerdere analisten ons willen doen geloven?Er zijn verschillende trackers die inspelen op een dalende markt. Zogenaamde Inverse funds ofwel fondsen geven het tegengestelde rendement van de onderliggende index die ze kopiëren. Gaat een index omlaag dan stijgt jouw fonds met hetzelfde percentage. Verwacht je dus een crash dan opteer je best voor zo een tracker. Je maakt immers winst op de daling van de onderliggende beurs. Natuurlijk verlies je wanneer de beurzen toch blijven stijgen. De Direction S&P 500 bear etf en de Proshares short dow30 zijn twee voorbeelden van etf’s die speculeren op een daling van de onderliggende beurzen respectievelijk de S&P 500 en de Dow Jones 30. Wil jij inspelen op een daling van de Nasdaq 100 dan kan je instappen in de Proshares short QQQ etf.

Het einde van een beursjaar is niet het ideale moment om in te stappen in een etf dat de Amerikaanse beurs short. Historisch gezien is er meer kans op een verderzetting van een beursstijging naar het einde van het jaar toe. Verwacht je in 2020 een recessie dan zijn bovengenoemde etf’s fondsen die een mooi rendement kunnen bieden wanneer er zich effectief een sterke koersstraffing voordoet. Instappen bij de start van 2019 lijkt dan ook beter.


Be the first to comment on "Een Inverse Fonds"

Geef een reactie