Beleggen in AI

AI is de gangbare afkorting van artificiële intelligentie ofwel de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. Een van de bekende aandelen in de groep van de AI is Intuitive surgical, een bedrijf dat robots maakt die zelfstandig operaties uitvoeren. Het is niet verwonderlijk dat deze sector zeer sterk gegroeid is de afgelopen jaren.De laatste maanden kent de groep aandelen in artificiële intelligentie een  terugval en dat biedt met het potentieel op lange termijn een mooie koopkans. De techzector in het algemeen werd in oktober zwaar afgestraft en aandelen in AI gingen mee ten onder. De bedrijven die opereren in de AI markt zijn heel verschillend. Robotica is een heel breed domein waar veel bedrijven op hun eigen deelgebied een prominente rol in spelen. Het is dan ook niet slecht om als belegger te mikken op de groep zelf in plaats van zich te concentreren op een bepaald aandeel.

De Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF is een etf die belegt – de naam zegt het zelf – in robotica en artificiële intelligentie. Het fonds noteert iets boven de 20 dollar, een pak lager dan de topkoers van 27,42 dollar eind januari. Een mooi instapmoment voor de langetermijnbelegger dus. Het erf heeft een sterke geografische spreiding met bijna 42 procent Japanse aandelen, 33 procent Amerikaanse, 10 procent Zwitserse en 4 procent Canadese als grootste bijdrages. Je zou denken dat het fonds vooral uit technologieaandelen bestaat. Dat is echter niet waar. Slechts 19 procent van het fonds bestaat uit aandelen uit de technologiesector. 12 procent van de aandelen komt uit de medische sector en 2 procent uit de energiesector. De overige aandelen zijn nagenoeg allemaal industriële waarden zoals bijvoorbeeld het Zwitserse ABB, maar ook het Japanse Mitsubishi electric Corp. Intuitive surgical is met zijn 7,7 procent de grootste holding in het fonds. Ook NVIDIA staat in de top zes. Het fonds is na ee afstraffing van de afgelopen maanden een aantrekkelijke investering geworden voor de lange termijn met een brede waaier aan bedrijven met veel toekomstperspectief.


Be the first to comment on "Beleggen in AI"

Geef een reactie