Tijd voor goud?

Sinds 2011 is de goudprijs met 35 procent gedaald. Het gemiddelde goudaandeel deed het nog slechter. Dat verloor 70 procent van zijn waarde de afgelopen zeven jaar. Om het risico te spreiden investeren beleggers in een etf zoals de ticker GDX. Maar bestaan die beleggers eigenlijk nog wel? GDX is de laatste zes weken elke week gezakt in waarde. Het lijkt dat de laatste beleggers alle moed hebben opgegeven. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2015, juist voor dat de tracker 140 procent steeg.Goud werd nooit zoveel gehaat zoals vandaag. In oktober werd er door professionele beleggers het meest geshort op goud sinds 2001! Er werd bovendien voor 3,5 miljard dollar uit goud etf fondsen gehaald. 2001 was de start van een gouden periode voor het edelmetaal. Van de bodem tot de top steeg goud met meer dan 600 procent. Goudaandelen stegen traditiegetrouw nog sterker met 1350 procent!

Het is niet evident te beleggen wanneer een groep aandelen zo hard gehaat wordt, maar door te invesreren op zo’n momenten is het winstpotentieel het grootst. De afgelopen 48 jaar gebeurde het zeven keer dat goudmijnaandelen verdrievoudigden tot verviervoudigden in waarde. Bovendien is beleggen in goud een ideale hedge om je in te dekken tegen een eventuele dalende dollarkoers. De goudprijs beweegt immers omgekeerd evenredig met de dollar. Goudmijnaandelen bewegen vijf keer zo sterk als de goudkoers zelf. Een stijging van 30 procent van de goudkoers in 2016 leidde tot een stijging van 140 procent van de koers van GDX over dezelfde periode. Goudmijnaandelen zijn de laatste jaren genoeg afgestraft. Een nakende economische terugval in de VS kan wel eens het startsein betekenen van een nieuwe explosieve opwaartse beweging.


Be the first to comment on "Tijd voor goud?"

Geef een reactie