Fed spread

Wanneer de Amerikaanse S&P 500 16 dagen daalt in oktober dan is het logisch dat beleggers schrik beginnen krijgen. 16 negatieve marktdagen is immers de op één na grootste aantal dalende handelsdagen in een maand in de Amerikaanse beursgeschiedebeur. Je zou voor minder schrik beginnen krijgen. Het einde van de seculaire bull market werd luidop aangekondigd. Als we de ‘fed spread’ mogen geloven dan zijn we bijlange nog niet aan het einde van de beursstijging aan toe. Volatiliteit op de beurs met beurscorrecties van 10 procent zijn niet meer dan normaal. Vooraleer de Nasdaq piekte ten tijde van de dot.com periode bijvoorbeeld corrigeerde die beurs vijf keer (zie foto onder). Uitstappen betekende de grootste beurssprong missen.

Tm-07584585.pngBeurzen gaan historisch gezien over in een bear market – een correctie van meer dan 20 procent – wanneer er een recessie voor de deur staat. De geschiedenis leert ons dat er van een aankomende recessie nog geen sprake is. De Fed spread is hiervoor de belangrijkste indicator. De Fed spread is het verschil tussen de Amerikaanse 10-jarige rente en de 2-jarige rente. De 10- jarige rente is normaal veel hoger omdat beleggers meer risico moeten nemen wanneer ze op langere termijn hun geld uitlenen en ze willen daarvoor meer intrest krijgen. Een verkleining van deze spread komt er wanneer de Amerikaanse federal reserve de kortlopende rente optrekt om de sterk groeiende economie af te koelen. De afgelopen 48 jaar startte elke Amerikaanse recessie met een Fed spread die negatief was doordat de 2-jarige rente hoger werd dan de 10-jarige rente.

De Fed spread is al een tijdje terug aan het stijgen nadat ze akelig dicht naar nul aan het gaan was. De gevaren op een nakende recessie zijn afgewend. Geschiedenis leert dat de financiële markten nog 1,5 jaar tot 2 jaar verder stijgen wanneer de Fed spread negatief wordt. Op dat punt zijn we nog niet gekomen. Dat betekent dat de huidige correcties louter correcties zijn. De markt zal nog meermaals corrigeren, maar de bull market is nog niet ten einde!


Be the first to comment on "Fed spread"

Geef een reactie