Nokia en 5G

Ooit was Nokia het favoriete Europese techaandeel als topverkoper van gsm’s. In de hoogdagen was 40 procent van alle verkochte gsm’s een Nokia. Jammer genoeg miste het bedrijf volledig de aanstormende trein die smartphone heette en de marktpositie van Nokia klapte in mekaar. En zo ook de aandelenkoers. Van een topkoers van 62 euro rond de eeuwwisseling blijft er nu met zijn 5 euro niet veel meer van over. Nokia is al lang geen producent meer van mobiele telefoons. Het zet sinds de verkoop van zijn mobiele divisie aan Microsoft enkele jaren terug volledig in op netwerkinfrastructuur. De overname van Alcatel-Lucent moest van Nokia een bedrijf maken met een breed gamma aan apparatuur van mobiele netwerken over vaste netwerken tot ip-routers.

De afgelopen jaren kon Nokia echter niet waarmaken wat het beloofde. Onzekerheid zat in het aandeel en beleggers beleefden er weinig plezier aan. De oorzaak was de trage transitie van 4G naar 5G. De grote telecommaatschappijen stelden grote werken uit waardoor de omzet van de netwerkdivisie – goed voor 90 procent van de inkomsten – jaar op jaar achteruit ging. Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel. Telecomoperatoren richten zich op 5G en Nokia zal er wel bij varen, iets later dan gedacht. Het is duidelijk te merken aan de aandelenkoers dat beleggers en analisten er opnieuw in geloven. Op jaarbasis steeg de koers met 25 procent in een moeilijke beursmarkt als dit jaar. Dat belooft.

Sinds de start van het jaar blijven de orders aan sneltempo binnenstromen. Dat zal zichtbaar zijn in de resultaten van het vierde kwartaal en in die van 2019. Niet alleen is Nokia een kwaliteitsbedrijf en biedt het een full range aan telecomoplossingen, ook de problemen bij grote concurrent Huawei spelen in de kaart van Nokia. Westerse operatoren zoals Deutsche Telekom, Orange, Softbank, … maakten recent kenbaar Huawei in te ruilen voor Ericsson en Nokia wegens de aanhoudende bezorgdheid over mogelijke spionage. Westerse regeringen zetten extra druk zodat operatoren niet kiezen voor de Chinese concurrent. Bestaande contracten worden opgezegd en Nokia profiteert hier sterk van.

Het management heeft zich de laatste jaren sterk gefocust op de verbetering van de marges en op kostenbesparingen. Met een aantrekkende vraag zal het volgend jaar en in 2020 – wanneer de transitie van 4G naar 5G voor elke operator een must is – de marges verder zien aantrekken met een hogere winst tot gevolg.

Er zijn nog meer redenen om het aandeel in portefeuille te nemen. Zo heeft Nokia enorm veel patenten in mobiele technologie die het monetariseert sinds het zelf geen producent meer is van mobiele telefoons. Het merk Nokia wordt immers ook uitgeleend aan HMD, een bedrijf van ex-werknemers dat onder de Nokia merknaam eigen gsm’s en smartphones maakt. De grootste producenten zoals , Samsung, Xiaomi, Huawei, … hebben allemaal een licentie genomen op de patenten van Nokia voor het gebruik in hun smartphones. Op elke verkochte smartphone verdient Nokia royalties. Daarnaast biedt het ook een aantrekkelijk dividend van 4 procent. Het management gaf al aan dat dividend te laten afhangen van de winsten. Verwachte stijgende winsten zorgen voor stijgende dividenden. Op zoek naar het aandeel voor 2019 en verder? Zoek niet langer: Nokia!

Be the first to comment on "Nokia en 5G"

Geef een reactie