Werd vrijdag de bodem bereikt?

De laatste maanden voorspelden technosche analisten dat de beurzen nog lager zouden gaan ondanks de sterke koersdalingen zolang er geen sprake was van paniekverkopen of ‘panic selling’. Het lijkt erop dat vorige week beleggers in paniek hun aandelen verkochten. De media rapporteren uitsluitend zeer pessimistische berichten over de aandelenmarkten. De tijd om in te stappen om aan bodemprijzen aandelen op te pikken lijkt aangekomen.

De afgelopen week daalde de Amerikaanse S&P 500 met 9 procent. Zulke daling op zo’n korte tijdspanne kan gerust een crash genoemd worden. Afgelopen vrijdag werden er dubbel zoveel aandelen verhandeld als gewoonlijk toen de beurs van positief naar negatief keerde. De neerwaartse beweging van de afgelopen week brengt de beurs 10 procent onder zijn 50-daagse moving average. De S&P 500 heeft de helft van zijn winst verloren sinds de aanstelling van Trump. Deze ‘50% retracement level’ is vaak een keerpunt voor een dalende markt.

Wanneer de beurzen panikeren zijn er steeds extreme waarden te noteren voor aandelen. Zo noteren 433 van de 500 aandelen van de S&P 500 beneden hun 200-daagse moving average en maar liefst 475 aandelen noteren onder hun 50-daagse moving average. 344 aandelen noteren in een bear market ofwel 20 procent lager dan hun hoogste koers van de afgelopen 52 weken en maar liefst 494 kleurden de afgelopen week rood! Geen enkel aandeel kon een nieuwe topkoers voor het jaar bereiken vorige week terwijl 30 procent een nieuwe ’52 week low’ bereikte. Deze cijfers zijn extreem en tekenend voor panikerende beleggers.

De geschiedenis leert dat de beste rendementen te verdienen zijn wanneer er paniek ontstaat. Vorige week was er duidelijk paniek onder beleggers. Instappen wanneer de meeste beleggers pessimistisch zijn lijkt geen slecht idee. De volgende weken zal de beurs op en neer blijven gaan. Beleggers die wilden uitstappen, maar dat nog niet hebben gedaan zullen elke opwaartse beweging aangrijpen om uit te stappen. Een nieuwe impuls omhoog kan er komen wanneer de resultaten van het vierde kwartaal en de verwachtingen voor 2019 niet zo slecht zijn zoals de panikerende belegger nu wil geloven.

Be the first to comment on "Werd vrijdag de bodem bereikt?"

Geef een reactie