Nieuw jaar met nieuwe kansen

Bij de start van een nieuw beursjaar staan analisten in een rij om hun favoriete aandelen aan te prijzen. Ook vorig jaar deden ze dat en bijna unaniem waren ze uitermate positief over bankaandelen. Jammer genoeg sloegen ze de bal volledig mis. Binnen de S&P was de financiële sector een van de siechts presterende sectoren. Banken halen hun winst uit het verschil tussen kortlopende leningen en langetermijninvesteringen. Een inverterende (Amerikaanse) rentecurve gooide echter samen met een verwachte minder snel groeiende economie – sommigen vrezen zelfs voor een dreigende recessie – en het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China roet in het eten. Als we verwachten dat de soep niet zo heet gegeten wordt dan ze wordt opgediend dan is het niet slecht om een kijkje te nemen binnen de groep van die afgestrafte Amerikaanse bankaandelen.

Het slechts presterende aandeel binnen die groep is Goldman Sachs, één van de grootste investeringsbanken ter wereld. Het aandeel noteert meer dan 100 dollar lager dan zijn hoogste koers van 275 dollar eerder dit jaar. Sinds november crashten de aandelen door toedoen van een groot corruptieschandaal in Maleisië onder de naam 1MDB waar de bank bij betrokken is. Beleggers vrezen dat het slechts het topje van de ijsberg is. Voorlopig zijn er echter geen aanwijzigingen dat het een wereldwijd schandaal zal worden waardoor het aandeel misschien wel eens wat te fel afgestraft werd. Technisch gezien ziet het plaatje er heel belovend uit. Momenteel noteert het aandeel tegen de langjarige steunlijn. Als het daar een bodem kan vinden dan betekent instappen weinig risico.

Zoals je ziet wist Goldman Sachs in het verleden meermaals sterk op te voeren na een crisis. Ook nu lijkt dit weer het geval te zijn. Fundamenteel noteert het aandeel dat meer dan 30 miljard dollar in beurswaarde zag opgaan op zijn laagste niveau sinds 2016 met een koers ten opzichte van zijn boekwaarde van minder dan 0,9 en een forward pe van slechts 7. De winnaars van morgen zijn vaak de verliezers van vandaag. Wordt Goldman Sachs als grote beursverliezen van 2018 de grote beurswinnaar van 2019? Die kans bestaat.

Be the first to comment on "Nieuw jaar met nieuwe kansen"

Geef een reactie