Wordt 2019 een goed beursjaar?

2018 was een tegenvaller voor de beurs, maar de negatieve elementen die de beurzen verleden jaar parten speelden lijken een ommekeer in 2019 te kunnen teweegbrengen. Het einde van 2018 belooft veel goeds voor dit jaar. Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat 2019 een veel beter beursjaar zal worden dan 2018.

De Amerikaanse S&P staat relatief gezien laag gewaardeerd. De pe van de laatste 12 maanden is met zijn 18 lager dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. De verwachte pe voor 2019 is met zijn 15 ook beduidend lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Analisten verhoogden daarnaast de winstgroeiverwachtingen van de Amerikaanse bedrijven voor de lange termijn ondanks een verwachte vertraging van de winstgroei van 15 naar 10 procent op korte termijn.

Een belangrijke indicator voor de beurzen is de spread tussen de Amerikaanse 2-jarige rente en de 10-jarige rente. Wanneer de 2-jarige rente hoger wordt dan de 10-jarige rente dan spreekt men van een inverted yield curve. Dat is een goede indicator voor een recessie. Het is echter ook een indicator die veel te ver vooruit loopt. Historisch gezien stijgt de beurs nog een jaar door met winsten rond de 20 procent. Moest de rente inverteren in 2019 dan staat de belegger eerst nog een sterke beursspurt te wachten.

Economisch gezien gaat het de Amerikanen voor de wind. Er is een zeer sterke arbeidsmarkt. Sinds de jaren 70 heeft er nooit een recessie plaatsgevonden zonder een trendommekeer in die arbeidsmarkt. Daarnaast blijven ook bedrijven en consumenten zeer optimistisch gestemd. Dat is ook niet echt verwonderlijk met zoveel jobcreatie en inkomensgroei. Het Amerikaanse National Confidence level staat op het hoogste niveau ooit.

Beleggers hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld en dat is in feite positief voor de beurs. Bij de start van 2018 waren de verwachtingen te hoog gespannen. Elke positieve verrassing zal de koersen nu verder ondersteunen. Ook de Amerikaanse federal reserve zal dit jaar de rentevoeten minder snel laten stijgen dan vorig jaar. Donald Trump verklaarde dan weer vandaag dat hij een oplossing ziet voor de handelsoorlog met China. Al deze factoren die negatief werkten in 2018 zouden wel eens positieve katalysatoren kunnen worden voor dit jaar. 20 procent beursgroei? Wie weet!

Be the first to comment on "Wordt 2019 een goed beursjaar?"

Geef een reactie