Cannabisaandeel

Cannabisaandelen waren in 2018 de hype van het jaar. Dat was niet verwonderlijk nadat Canada en verschillende staten in de VS cannabis voor recreationeel gebruik legaliseerden of gaan legaliseren. Grote tabak- en alcoholproducenten waren er als de kippen bij om te investeren in de grote cannabisbedrijven zoals Canopy Growth, Aurora of Tilray. Aandelen van bedrijven in de cannabissector noteren aan hoge prijs tot verkoop waarden. Ze maken nog weinig tot geen winst, maar worden hoog gewaardeerd door de torenhoge groeiverwachtingen van de komende jaren. Dat maakt de aandelen dan ook zeer volatiel en speculatief. Maar dat de grote tabak- en alcoholproducenten miljarden investeren voor een belang in deze bedrijven toont aan dat ook zij er heel veel van verwachten.

De grote bedrijven zijn ondertussen gekend, maar er zijn ook kleinere producenten die het bekijken waard zijn. Het Canadese Wayland Group is zo een kleine producent die een interessante belegging kan worden. Het aandeel noteert in Duitsland en in Canada en staat 80 procent lager dan zijn hoogste koers, maar lijkt de trend te willen keren. De focus van het bedrijf ligt in het produceren aan een zo laag mogelijke kost door artificiële intelligentie toe te passen in de automatisatieprocessen en door hergebruik van water en zuinige en hernieuwbare energiesystemen. Eén productiefaciliteit wist de energiekosten zelfs tot 25 procent terug te dringen omdat het een eigen gaswinning gebruikt op het terrein. Wayland kan zo onder de marktprijs verkopen. De CBD of cannabiodiol voor medisch gebruik verkoopt het in Europa aan 16 Canadese dollar terwijl hetzelfde product in Canada aan minder dan 6 dollar kan geleverd worden. Niet alleen innoveert het bedrijf in automatisatiesystemen, het investeert ook in productieplantages in Europa en Zuid-Amerika.

In 2018 had het bedrijf slechts een omzet van 4 miljoen dollar, maar de investeringen zouden moeten leiden tot een explosieve omzetgroei in 2019. De CEO verwacht maar liefst 10) miljoen dollar te kunnen omzetten zodat het rechtstreeks kan concurreren met de grote spelers op de markt. Die grote spelers hebben ondertussen een marktwaarde van in de miljarden terwijl Wayland Group aan minder dan 250 miljoen Canadese dollar noteert. Als het bedrijf de verwachtingen Jan inlossen dan belooft het een zeer mooi jaar te worden voor de instapende belegger. Het aandeel is dan ook speculatief koopwaardig maar de belegging gaat natuurlijk gepaard met het nodige risico..

Be the first to comment on "Cannabisaandeel"

Geef een reactie