Nieuwe correctie?

Na de zware koersval tussen oktober en Kerstmis halen beleggers en analisten opgelucht adem. Het ergste lijkt achter de rug en de koersen veerden sterk op na het dieptepunt juist voor kerstdag. De Dow Jones steeg sindsdien met 10 procent en groeiaandelen die sterk werden afgestraft staan vaak tussen de 20 en de 30 procent hoger dan hun laagste koers in december. Het lijkt opnieuw rozengeur en manenschijn, maar voor één zakenbank is dat alvast niet zo: Morgan Stanley. Zij verwachten opnieuw een zware correctie en laat het nu juist Morgan Stanley zijn die de vorige koersval voorspelde.

Morgan Stanley verwacht dat de markten de dieptepunten van kerstavond opnieuw gaan testen door de dalende winstverwachtingen en ongerustheid over de economie. Wanneer de economische data verder verslechteren dan verwacht Morgan Stanley dat de markten een recessie en dalende rentes zullen inprijzen. Lees: de markten zullen corrigeren. De zakenbank gelooft dat de kansen op een winstrecessie en economische recessie sterk gestegen zijn. Een winstrecessie doet zich voor wanneer de bedrijfswinsten voor twee opeenvolgende kwartalen dalen; een economische recessie betekent dat er twee opeenvolgende kwartalen een negatieve economische groei is.

Vorige maand panikeerden beleggers over de tanende economische groeiverwachting en de handelsproblemen tussen China en de VS. Wanneer er negativiteit in de markt zit, kan het snel gaan. 60 procent van de beleggers verwachten dat de economische groei in de VS zal vertragen de volgende 12 maanden. Dat is het hoogste peil sinds de financiële crisis van 2008.

Het resultatenseizoen is ondertussen gestart. Bedrijven die minder goed presteerden dan verwacht zagen hun aandelen gemiddeld met meer dan 10 procent dalen. Dat is veel sterker dan gewoonlijk wanneer de aandelen gemiddeld minder dan 3 procent dalen bij minder goede dan verwachte winstcijfers. Nervositeit zit duidelijk onder beleggers en kan het sentiment snel doen keren. Morgan Stanley is pessimistisch gestemd nu de marges bij bedrijven kwartaal op kwartaal het sterkst daalden sinds 2008. Ze hebben er geen goed oog in. De bank voorziet dat de winsten zullen dalen en verwacht een verslechtering van de economische activiteit. Of er echt een recessie mag verwacht worden, is voorlopig koffiedik kijken. Wanneer alle marktstrategen het eens zijn met een recessie dan is de grootste koersdaling vaak al achter de rug en is het te laat om te verkopen. Morgan Stanley verwacht niet alleen een test van de dieptepunten van december, maar het ziet die koersafstraffing ineens als een opportuniteit.

Be the first to comment on "Nieuwe correctie?"

Geef een reactie