Einde van bull market

Economen zijn het erover eens dat de Amerikaanse economie zich in de laatste fase bevindt van een seculaire bull market. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor de aandelenbeurs en hoe moet je juist investeren op het einde van een cyclus?

Een economische cyclus bestaat ruwweg gezien uit vier delen: de begincyclus of early cyclus, de muddencyclus of midterm, de late cyclus en de recessie ofwel minstens twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Volgens Bank of America zijn er duidelijke signalen te spotten die aangeven dat de ecoonmie in 2020 zal vertragen door het uitdoven van de fiscale maatregelen in de VS en stijgende rentevoeten. De Amerikaanse bank verwacht dat de S&P 500 dit jaar zijn top zal bereiken rond de 3000 punten om nadien te dalen wanneer een recessie om de hoek luurt.

Op het einde van een opgaande economische cyclus – de huidige cyclus is de langste in zijn soort – wordt aangeraden om te investeren in kwaliteitsaandelen met een laag risico en een grote marktkapitalisatie. 2019 belooft nog een mooi beursjaar te worden, maar op een bepaald moment zal de top bereikt worden. Die zal volgens BoA rond de topkoers van vorig jaar liggen. Er bestaat ook een kans dat de topkoers niet meer zal bereikt worden en dat we ons reeds in een bear market bevinden. Dan is het aan te raden om vooral in defensieve waarden te stappen zoals de grote farmabedrijven of voedingsmiddelenbedrijven die het traditioneel beter doen wanneer de beurzen dalen.

Be the first to comment on "Einde van bull market"

Geef een reactie