De beurs in 2019

Wanneer analisten hun verwachtingen vertellen over een beursjaar dan wordt dit door beleggers met argusogen bekeken. De ene analist is positief en verwacht hogere koersen, een andere is dan weer zeer pessimistisch gestemd en ziet een bear market voor de deur staan. Wat moet je als belegger nog geloven? Wanneer de CIO ofwel Chief Investment Officer van Morgan Stanley echter spreekt, wordt er echter aandachtig geluisterd.

Mike Wilson voorspelde correct hoe de beurzen in 2018 zouden presteren. Niet alleen voorspelde hij dat de beurzen over gans het jaar lager zouden eindigen. Hij zag ook de scherpe daling in techwaarden aankomen en voorspelde dat defensieve waarden midden in het jaar beter zouden gaan presteren. Het was telkens de nagel op de kop. Voor 2019 verwacht de strateeg een waarde voor de S&P 500 van 2750 punten m. Dat is meer dan 6 procent onder de top van vorig jaar en slechts 2 procent hoger dan nu. Hij verwacht echter nog dit kwartaal een correctie die de laagste koers van kerstavond gaat testen. En dat moment is voor hem een koopopportuniteit!

Wilson verwacht dus geen verdere sterke opwaartse beweging. De redenen waarom de beurzen in 2018 keerden zijn nog steeds niet allemazl verdwenen. De winstgroei van de bedrijven vertraagt en dat is nooit een goed signaal voor de aandelenmarkt. Ook de economische data tonen een aankomende vertraging. Wilson gelooft dan ook niet dat de markten de bodem bereikt hebben, maar hij ziet de beurzen terugvallen tot die lage koersen van iets meer dan een maand geleden.

De strateeg van Morgan Stanley verwacht binnen de 12 tot 18 maanden een recessie. Het woord recessie gaat steeds gepaard met veel emotie. Dat is ook één van de redenen van de paniekverkopen in december vorig jaar. Een recessie wordt veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt. Dat zorgt voor een daling van de marges van bedrijven doordat de personeelskost groter wordt. De resultaten worden niet gehaald en een bedrijf gaat besparen op in esteringen en op personeel. De economie vertraagt, maar deze vertragingen zijn van tijdelijke aard. Dat is niet erg en het lijkt erop dat de volgende recessie er een modeste gaat zijn in niets te vergelijken met de recessie van 2001 en 2008.

Volgens Wilson is de markt nog te hoog gewaardeerd. Toch ziet hij ook kansen. De halfgeleiders staan op de eerste plaats in de economische cyclus en zijn dan ook al heel sterk afgestraft. Wilson en zijn team hebben die halfgeleiders dan ook een hoger advies gegeven. Techaandelen als groep ziet de zakenbank ook niet meer als underperformers. Met het einde van QE moeten beleggers inzien dat de reële rentes zullen verhogen. Dat betekent dat waarde-aandelen en internationale aandelen de voorkeur krijgen op groeiwaarden. In het kort kunnen we stellen dat de volgende recessie geen al te zware zal zijn, dat investeren op termijn loont, dat waarde-aandelen de voorkeur krijgen op groeiwaarden en vooral dat de volgende correctie een ideaal koopmoment zal worden

Be the first to comment on "De beurs in 2019"

Geef een reactie