Correctie op komst?

Voor de eerste keer sinds november noteert de Dow Jones boven de 26.000 punten. Het was vorige week de 9e week op rij dat de Amerikaanse beurzen de week positief afsloten door de terughoudendheid van de Amerikaanse federal reserve wat het verhogen van de rentevoeten betreft en meer positieve handelsontwikkelingen tussen China en de VS. De Dow Jones staat nu meer dan 19 procent boven zijn dieptepunt van kerstavond toen de beurs gedurende drie maanden corrigeerde. Dat die koersval zou leiden tot een grote crash is met de dag onwaarschijnlijker geworden, maar de sterke beursstijging sinds kerstmis maakt menig belegger nerveus.

Hoe lang kan de beurs nog blijven stijgen zonder een tussentijdse correctie? De aandelenkoersen lijken te snel te sterk te zijn gestegen wat een consolidatie van de koersen of een terugval waarschijnlijker maakt. Positief nieuws lijkt in de koersen verwerkt te zijn wat een verdere stijging in de weg staat.

Volatiliteit is grotendeels verdwenen. Waar in december de S&P 500 gemiddeld met meer dan 5 procent bewoog tussen de hoogste en laagste koers van de dag is dit nu teruggevallen tot minder dan 0,7 procent. De VIX – de volatiliteitsmeter – daalde onder de 15 en onder zijn steun van de afgelopen jaren. De afgelopen tien jaar gebeurde het vier keer dan de VIX onder de 15 noteerde. Telkens steeg de VIX de volgende drie maanden met gemiddeld 29 procent. De S&P 500 corrigeerde telkens nadien Een lage volatiliteit betekent meestal de stilte voor de storm. De S&P 500 noteert momenteel aan 2792 punten en dat is dichtbij de weerstand die tussen de 2790 en de 2835 punten ligt. Een correctie na een sterke 9-weekse stijging ligt dan ook voor de hand. Wil je profiteren van een verwachte stijging van de volatiliteit dan koop je best de tracker iPath S&P 500 VIX ETN of je short de S&P 500 index, maar de beste manier voor de gemiddelde beleggers echter is een ‘buy the dip’ strategie,omdat historisch gezien de aandelen op dit niveau verder doorstijgen na een korte tussentijdse correctie.

Be the first to comment on "Correctie op komst?"

Geef een reactie