Comeback Nokia en Ericsson

In 2017 legde de VS een verbod op aan ZTE om zijn smartphones en andere apparatuur nog te verkopen in de VS nadat het bedrijf weigerde om niet aan Noord Korea te verkopen. Algemeen wordt verwacht dat president Trump ook een verbod zal opleggen aan Amerikaanse bedrijven om nog langer in zee te gaan met het Chinese Huawei – de grootste producent van smartphones en telecom-apparatuur wereldwijd – omdat men gelooft dat er in de apparaten van Huawei lekken zitten om te kunnen spioneren. Officieel is Huawei een privaat bedrijf, maar in de praktijk wordt het gecontroleerd door de Chinese overheid

Naast de twee Chinese bedrijven zijn enkel de Europese bedrijven Nokia en Ericsson die de overige 50 procent van de markt in handen hebben. En met de komst van 5G, een van de grootste infrastructuur-projecten wereldwijd ooit waarmee honderden miljarden dollars mee gemoeid zijn lijkt de tijd rijp om volop te investeren in deze twee bedrijven vooraleer het brede publiek dit opmerkt. Slimme beleggers zagen het afgelopen jaar hun investeringen in Nokia en Ericsson al oplopen met respectievelijk 20 en 50 procent. Dit is echter nog maar de start van een nieuwe hausse voor de twee Scandinavische bedrijven.

Nokia en Ericsson hebben een moeilijk decennium achter de rug. Ooit waren ze de koplopers in de verkoop van gsm’s – Nokia had 50 procent marktaandeel -maar ze misten de smartphone trein volledig. Ze stootten hun gsm divisie volledig af om zich te focussen op netwerken. Eindelijk lijkt de tijd aangebroken dat al die investeringen zullen gaan renderen. En dan kan de beurskoers ook eindelijk terug de hoogte in.

Niet alleen de VS dreigt Huawei uit te sluiten, maar ook grote landen zoals Japan, Australië en Nieuw Zeeland deden reeds hetzelfde. Ook binnen Europa gaan er stemmen op om niet verder in zee te gaan met de Chinese marktleider. De opgezegde contracten worden overgenomen door de twee Europese spelers. De gigantische markt voor 5G infrastructuur wordt op een zilveren schaaltje aangeboden aan Nokia en Ericsson. De markt begint stilaan in te zien dat de twee spelers winnaars zullen worden van het uitsluiten van de Chinese fabrikanten. Nokia boekte in 2018 bijvoorbeeld een omzet van 20 miljard dollar. Binnen twee jaar wordt een omzet verwacht van 50 miljard dollar wanneer elke operator zal moeten overschakelen op 5G om competitief te kunnen blijven. Wat denk je dat dat gaat doen met de aandelenkoers?

Be the first to comment on "Comeback Nokia en Ericsson"

Geef een reactie