Geen goud, maar zilver als hedge

Is het tijd om te investeren in edelmetalen? Het lijkt erop dat vooral zilver een aantrekkelijke hedge kan zijn tegen de eerstvolgende crisis op de internationale markten. Edelmetalen waren in het verleden de ideale investering om je kapitaal te beschermen tegen inflatie. En ondanks de grote hoeveelheden liquiditeit die in de markten werd gepompt en ondanks de gesregen werkgelegenheid in de VS de afgelopen tien jaar – de werkloosheidsgraad daalde van 10 naar 4 procent – is er van een inflatiespook allesbehalve sprake. Beleggen in goud of zilver voor inflatievrees heeft dan ook geen zin. De eerstvolgende grote crash op de beurzen zou wel eens ten gevolge van een falen van een groot internationaal bedrijf kunnen zijn. Er zijn immers veel bedrijven die zich door de lage rentelasten torenhoog in de schulden hebben gewerkt.

Goud en zilver moet je als belegger zien als een verzekeringsproduct. Je betaalt een premie voor iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren. 5 procent van je geinvesteerd vermogen beleggen in edelmetalen is dan ook een geringe risicopremie voor de problemen van de toekomst. Laat het maar rustig staan en zijn gang gaan omhoog of omlaag. Wie weet wanneer je het ineens nodig hebt en het met andere woorden plots snel gaat renderen. Goud en zilver zijn de beste hedges wanneer er iets ergs gebeurt op de beurs en wanneer geen enkele investering nog rendeert. Zilver is het goedkoopste edelmetaal en reageert het hevigst bij een crisis. Sinds 2011 is de zilverprijs met 65 procent gedaald en de goudprijs met 30 procent. De omgekeerde beweging – een snellere stijging van zilver dan goud – is voorspelbaar. Als je zilver in je portefeuille hebt, doe het zeker niet weg. Als je het nog niet hebt, koop dan maar. Je zal er geen spijt van krijgen wanneer een crisis zich ongemeen hard voordoet. Wanneer dat gebeurt? Niemand heeft een glazen bol!

Be the first to comment on "Geen goud, maar zilver als hedge"

Geef een reactie