Dė belegging van het decennium

De afgelopen tien jaar werden we als belegger verwend. Beursstijgingen van twintig procent op jaarbasis waren geen uitzondering. Toch mogen we ons niet blind staren op de enorme stijgingen uit het verleden. Op lange termijn steeg de Amerikaanse Dow Jones gemiddeld met 6 procent per jaar en we zullen tevreden mogen zijn dat we dat gemiddelde het volgende decennium zullen halen. Er gaan zelfs stemmen op dat we de volgende tien jaar niet meer dan 2 of 3 procent per jaar gemiddeld zullen kunnen verwachten.

Volgens analisten van BlackRock, de grootste beheerder van beleggingstegoeden wereldwijd, worden emerging markets de belegging van het volgende decennium. Emerging markets zullen sneller groeien dan de ontwikkelde landen. Van China mag dan weer verwacht worden dat de groei zal hervatten in de tweede helft van het jaar. Het optimisme van BlackRock in aandelen uit emerging markets gaat bovendien gepaard met de sterkste start van het jaar voor obligaties uit emerging markets sinds 2012. Een zeer positief signaal!

Naast China raden de analisten in de eerste plaats Braziliaanse, Indonesische en Zuid-Afrikaanse aandelen aan. Positieve effecten van het beleid van de nieuwe Braziliaanse president zullen de Braziliaanse beurs – al zal je wel met wat volatiliteit moeten rekening houden – ondersteunen. In Zuid-Afrika zijn beleggers zeer pessimistisch gestemd over de uitkomst van de verkiezingen in mei. Dit biedt een opportuniteit voor de langetermijnbelegger. En de Aziatische munten met de Indonesische Rupiah op kop zijn al een tijdje ondergewaardeerd. Dat zal op termijn voor een hefboomeffect zorgen op beleggingen in Indonesische aandelen. Een veel grotere gok kan wel eens een heel profijtelijke worden: Venezuela. Weten ze daar hun schuldenberg te herstructureren dan kan het land wel eens aan de vooravond staan van een zeer omvangrijke groei met monsterwinsten voor aandelen als gevolg. Ook in Argentinië dat het de jongste jaren financieel zeer moeilijk had, kan het tij wel eens gaan keren.

In emerging markets zal de winst te rapen zijn het volgende decennium aldus BlackRock. Een ETF tracker biedt de beste spreiding en het minste risico. Beleggen in individuele fondsen is veel moeilijker in te schatten welke richting ze uit zullen gaan.

Be the first to comment on "Dė belegging van het decennium"

Geef een reactie