Hebben de chipaandelen de bodem bereikt?

Chipaandelen zijn cyclische aandelen. Ze reageren bij de eersten op een vertragende groei en zijn ook de eersten om opnieuw te stijgen bij het aantrekken van de economische activiteit. Alhoewel er van een recessie nog geen sprake is geweest zijn chipaandelen in 2018 sterk in waarde gedaald, maar er lijkt een einde gekomen te zijn aan deze daling.

De CEO van het Amerikaanse Broadcom ziet licht aan het einde van de tunnel en zorgde zo voor euforie onder techbeleggers die de prijzen van chipaandelen of bedrijven in de halfgeleidersector de hoogte in stuurden. Zo steeg op de Amsterdamse beurs leverancier van apparatuur voor de chipindustrie ASML met 4,65 procent vandaag. Broadcom’s CEO Hock Tan was dan ook uiterst positief in de conference call na de resultaten van het eerste kwartaal die al duidelijk beter waren dan de verwachting van de gemiddelde analist. Zijn boodschap naar beleggers was heel optimistisch: “We expect our semiconductor business to bottom in the second fiscal quarter driven almost entirely by the seasonal drop in Wireless. But looking to H2, we are confident the semiconductor business will resume very meaningful growth.”

Het is niet alleen Broadcom dat positieve signalen de wereld instuurde deze week. Ook de CEO van een ander groot Amerikaans chipbedrijf Microchip Technology kondigde deze week aan dat de bodem werd bereikt. “… we see the March 2019 quarter to mark the bottom of the cycle for Microchip,”  En laat het juist de CEO zijn van dat laatste bedrijf dat in het verleden meer positiefs voorspelde. Zo voorspelde hij in 2007 een bodem in de huizenmarkt en ook in februari 2009 wist hij te vertellen dat de markten een bodem hadden bereikt. Twee maal bleek hij het bij het rechte eind te hebben.

De uitspraken van de CEO’s van deze bedrijven zijn belangrijk voor de markt in zijn geheel. Halfgeleiders zijn cyclische aandelen. Prijsfluctuaties in chipaandelen maken het gemakkelijker om de markt te timen. De aandelen van halfgeleiders lopen voor op de economische cyclus en zijn dan ook uitermate goede voorspellers van hoe de economie er binnen zes tot negen maanden voor zal staan. De uitspraken van bovengenoemde CEO’s staan dan ook in schril contrast met de paniek in de aandelenmarkten tijdens het laatste kwartaal van 2018. Van een recessie is er voorlopig dan ook in de verste verte nog geen sprake.

Be the first to comment on "Hebben de chipaandelen de bodem bereikt?"

Geef een reactie