Recessie

Er is de laatste tijd veel te doen rond rentevoeten. Daar is ook een goede reden voor. Voor de eerste keer sinds 2007 is er in de VS sprake van een ‘inverted yield curve’ tussen de 3-maandelijkse rente en de 10-jaarlijkse rente. An inverted yield curve is an interest rate environment in which long-term debt instruments have a lower yieldthan short-term debt instruments of the same credit quality. This type of yield curve is the rarest of the three main curve types and is considered to be a predictor of economic recession. Bron: investopedia.com. Het is met andere woorden een renteklimaat waarbij de langlopende rentes lager zijn dan de kortlopende. Dit fenomeen wordt algemeen gezien als een voorbode van een recessie.

Inverted yield curves of rentes betekenen dat investeerders verwachten dat ze iets ergs gaat gebeuren: een recessie. De laatste drie keer dat de 10-jarige rente onder de 3-maandelijkse rente dook, kwam er redelijk snel een recessie. De vraag is of dit ook in de toekomst zo zal zijn. De verschillende rentevoeten in de grote economieën zijn de laatste jaren steeds vlakker geworden door een stabiele inflatie en een lage bevolkingsgroei. Dat maakt dat marktgeruchten zeer snel kunnen leiden tot situaties waarbij de rentes om lange termijn onder de kortetermijnrentes duiken zonder dat er gevreesd moet worden voor een nakende recessie.

Niet alleen in Europa, Japan en China gaat het niet zo best op economisch vlak, maar het is ook duidelijk dat de grootste economie ter wereld, de Amerikaanse economie, aan het vertragen is. Maar of er ons effectief een recessie te wachten staat valt nog af te wachten. Wie weet is de federal reserve er deze keer op tijd bij om de economie dat duwtje in de rug te geven dat het nodig heeft. En was het in het verleden ook niet zo dat de beurzen eerst nog een tijdje doorstegen nadat de ‘fed spread‘ negatief werd?

Be the first to comment on "Recessie"

Geef een reactie